همه چیزهایی که در مورد خارپاشنه و راههای درمان آن باید بدانید
نوشته شده توسط : رسول

 خار پاشنه چیست

یکی از عوامل اصلی که به عنوان علت دردهای کف پا شناخته می شوند ، خار پاشنه است. خار پاشنه را می‌توان نوعی زائده استخوانی به شمار آورد که در بخش استخوانی پاشنه پا شکل می‌گیرد و موجب درد و ناراحتی بسیاری در ناحیه کف پا می‌شود. در این بیماری لیگامان‌هایی که از ابتدای انگشتان پا تا انتهای کف پا کشیده شده‌اند دچار آسیب و درد می‌شوند. این لیگامان‌ها در حقیقت اتصال دهنده استخوان پاشنه پا به پنجه و انگشتان به شمار می‌روند.

استخوان کف پا

این عارضه موجب می‌شود تا بیمار، درد زیادی را در ناحیه کف پای خود احساس کند و التهاب بسیاری نیز در این ناحیه شکل می‌گیرد. التهاب به وجود امده در این ناحیه، موجب می‌شود تا بیمار، در زمان راه رفتن، درد زیادی را تحمل کند. در این بیماری، شدت درد در مرکز پاشنه پای بیمار است و یا لبه داخلی پا دچار درد می‌شود و با راه رفتن این میزان از درد شدت بیشتری نیز می‌یابد.

بیمارانی که به خار پاشنه مبتلا شده‌اند به طور معمول نمی‌توانند بر روی سطوح سخت و ناهموار به راحتی راه بروند. چراکه فشار زیادی به کف پای آنان وارد می‌شود و از این طریق مشکلات ناشی از خار پاشنه در آنان افزایش می‌یابد. از طرف دیگر، عارضه خار پاشنه موجب می‌شود تا وضعیت طبیعی بدن به ویژه هنگام راه رفتن تغییر کند و در دراز مدت باعث عوارضی از قبیل کمردرد و زانو درد شود. هم‌چنین خار پاشنه در صورت تشدید شدن می‌تواند به رسوب کلسیم در محل اتصال فاشیا منجر گردد که این عامل هم خود در تشدید بیماری خار پاشنه اثر گذار است.

علائم خار پاشنه

فردی که دچار این التهاب است درد زیادی را در ناحیه کف پای خود احساس می‌کند. این میزان از درد به ویژه در ابتدای حرکت کردن و راه رفتن، بیشتر می‌شود. هم‌چنین ممکن است میزان زیادی از التهاب در پاشنه و کف پای بیمار مبتلا به خار پاشنه مشاهده شود. چنین فردی در راه رفتن خود دچار مشکلات و اختلالاتی می‌شود. در حقیقت، درد زیاد هنگام راه رفتن موجب می‌شود تا فرد بیمار، موقع راه رفتن بلنگد. هم‌چنین سفتی در کف پا ایجاد می‌شود و سوزش شدیدی نیز در این ناحیه شکل می‌گیرد.

عوامل موثر بر شکل گیری خار پاشنه

در صورتی که فشار بیش از حد و یا غیر طبیعی به پا به ویژه به بافت پاشنه پا وارد شود می‌تواند موجب شود تا خار پاشنه شکل بگیرد. از طرف دیگر چرخش غیر طبیعی پاها هنگام راه رفتن نیز در بروز این بیماری اثرگذار است. بعضی از افراد از کفش‌های نامناسب و غیر استاندارد استفاده می‌کنند که این عامل نیز خود در ابتلا به بیماری و عارضه خار پاشنه موثر است. هم‌چنین ایستادن‌های طولانی مدت و یا پیاده روی زیاد از حد نیز از عوامل موثر بر شکل گیری عارضه خار پاشنه در فرد است. بنابراین عامل، مشاغلی که لازم است برای انجام آن، فرد، ساعاتی طولانی مدت بایستد و یا راه برود، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش خواهند داد.

از دیگر عوامل موثر بر ایجاد خار پاشنه، کوتاهی عضلات پا و یا بافت نرم آن است. صافی کف پا نیز عاملی موثر در شکل گیری خار پاشنه محسوب می‌شود. اختلالات آناتومیک در پا، سفتی و یا خشکی تاندون آشیل نیز عواملی موثر در بروز این عارضه به شمار می‌روند. از دیگر عوامل موثر بر ابتلا به این بیماری، می‌توان وزن زیاد و یا چاقی را نام برد که می‌تواند بر بروز این بیماری و یا شدت یافتن آن موثر واقع شود.

درمان خار پاشنه

امروزه روش‌های زیادی برای درمان خار پاشنه مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر یک از این روش‌ها در مراحلی از بیماری اثر گذار هستند و هر یک دارای مزایا و معایبی نیز هستند. از جمله روش‌های درمانی خار پاشنه می‌توان مواردی از قبیل فیزیوتراپی، کاهش فعالیت‌های روزانه، کاهش وزن و…. را نام برد

درمان خار پاشنه پا

۱- فیزیوتراپی

فیزیوتراپی را می‌توان بهترین درمان برای خار پاشنه به شمار آورد. در حقیقت این روش درمانی، موثرترین روش درمان است که نسبت به سایر روش‌های درمانی، عارضه کم‌تری را نیز برای بیمار مبتلا، ایجاد می‌کند. اما نکته قابل ذکر این است که فیزیوتراپی لازم است حتما زیر نظر یک متخصص فیزیوتراپیست انجام شود. فیزیوتراپیست، ممکن است برای درمان این بیماری از روش‌های متعددی کمک بگیرد. از جمله این روش‌ها می‌توان به روش ماساژ درمانی، شاک ویو تراپی، لیزر تراپی، تمرین درمانی و …. اشاره کرد

درمان خار پاشنه

این روش‌ها هر یک سهمی موثر در کاهش درد دارند و می‌توانند التهاب ناشی از خار پاشنه را بهبود دهند. از طرف دیگر فیزیوتراپیست می‌تواند از روش‌های تمرین ورزشی هم برای این دسته از بیماران استفاده کند. از جمله این حرکات و تمرینات، می‌توان تمرینات کششی را نام برد.

وی باید هم‌چنین نحوه صحیح انجام این حرکات را نیز به بیمار آموزش دهد. حتی ممکن است فیزیوتراپیست از بیمار بخواهد تا از کفی‌های طبی و پایه‌های مخصوص خار پاشنه استفاده کند تا درد خود را کاهش دهد و به روند بهبودی بیماری خود کمک کند.

۲- کاهش دادن میزان فعالیت‌های روزانه

بیماری که به خار پاشنه مبتلا می‌شود لازم است حتما سطح فعالیت‌های روزانه خود را کاهش دهد و از انجام کارهایی که لازم است برای انجام دادن آن‌ها مدت زمانی طولانی را ایستاده سر کند و یا راه برود، اجتناب کند تا از این طریق به کاهش درد و التهاب پاشنه پای خود کمک کند.

۳- کاهش دادن وزن

یکی از عواملی که موجب می‌شود فرد، دچار عارضه خار پاشنه شود وزن زیاد است. بنابراین افرادی که دارای وزن زیادی هستند و از بیماری خار پاشنه نیز رنج می‌برند لازم است قبل از هر چیز به کاهش وزن خود بیندیشند. از این طریق به روند بهبودی خود کمک می‌کنند و از میزان فشاری که به پاها به ویژه کف پاها وارد می‌شود جلوگیری به عمل می‌آورند.

۴- گرم کردن کف پا

یکی دیگر از روش‌های درمانی که می‌توانید برای بهبود دادن به درد کف پا و خار پاشنه از آن استفاده کنید گرم کردن کف پا است. برای انجام این کار، می‌توانید از کمپرس آب گرم استفاده کنید. هم‌چنین می‌توانید پاهای خود را در آب گرم قرار دهید تا به کاهش درد در پاشنه پای شما کمک کند. در بعضی از موارد نیز استفاده از کمپرس آب سرد برای کاهش میزان التهاب و درد در این ناحیه توصیه می‌شود.

5-استفاده از کفی و کفش طبی

کفی وکفش های طبی یک از موثرترین روش ها جهت درمان خارپاشنه ی پا هستند،با طراحی کفش وکفی های طبی تا حد زیادی فشار از روی پاشنه پا برداشته می شود،با توجه به اینکه در پاشنه این کفی ها ،حفره ای برای قرار گرفتن خارپاشنه وجود دارد،به این ترتیب ،تا حدود زیادی از شدت برخورد پا به زمین کاسته می شود و همین امر می تواند تا حدود مناسبی به روند بهبودی بیماران دارای این ضایعه کمک کند،شیوه ی ایجاد کفی ها طبی به این شکل هست که با توجه به اسکن فشار کف پا و همچنین استفاده از تکنولوژی های به روزی همچون اسکن سه بعدی کف پا،با توجه به شرایط هر بیمار،کفی منحصر به فرد برای آن بیمار تولید می شود ،کفی و کفش های طبی که برا درمان این ضایعه استفاده می شوند باید ساختار محکمی داشته باشند ،به این دلیل که آنها باید با خنثی کردن چرخش مچ پا به داخل،شرایط را برای تسکین و بهبودی خارپاشنه فراهم نمایند،جهت مشاوره و سفارش محصول می توانید با مشاورین ما در کلینیک ارتوپد فنی فاخر در تماس باشید

کفی های طبی جهت درمان خار پاشنه

6- استفاده از داروهای ضد درد و ضد التهاب

یکی از روش‌های درمانی موثر برای بیماران مبتلا به خار پاشنه، تجویز دارو است. از جمله این داروها می‌توان انواع داروهای ضد درد و ضد التهاب را نام برد. در صورتی که درد بیمار بیشتر باشد و یا این بیماری پیشرفت بیشتری کرده باشد از داروهایی نظیر استروئیدها نیز برای این منظور استفاده می‌شود تا درد بیمار کم‌تر شود.

ضد درد دارویی

۶- اوزون تراپی

این روش درمانی نیز یکی از روش‌هایی است که برای بهبود بخشی به خار پاشنه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش درمانی، مخلوطی مشخص از اکسیژن به همراه اوزون به داخل بافت آسیب دیده بیمار تزریق می‌شود تا درد او کاهش یابد و التهاب کف پا نیز از بین برود.

اوزون تراپی کف پا

7- عمل جراحی

عمل جراحی نیز یکی از روش‌های درمانی برای خار پاشنه است. از این روش، زمانی استفاده می‌شود که دیگر روش‌های درمانی پاسخگو نباشند. یعنی پیشرفت بیماری و میزان التهاب ناشی از آن به حدی است که سایر روش‌های درمانی، جوابگو نیست. بنابراین پزشک معالج از طریق عمل جراحی به درمان خار پاشنه اقدام می‌کند.

جراحی خار پاشنه

علل خار پاشنه:

خار پاشنه زمانی رخ می دهد که رسوبات کلسیم در قسمت پایین استخوان پاشنه ایجاد شود، فرایندی که معمولا طی چند ماه اتفاق می افتد. خارهای پاشنه اغلب به علت کشیدگی عضلات و رباط های پا، کشش پلانتار فاسیا، و تکرار پاره شدن غشای پاشنه استخوانی اتفاق می افتد. خارپاشنه در میان ورزشکارانی که تمام مدت در حال دویدن و پریدن هستند، بیشتر دیده می شود. با توجه به تحقیقات انجام شده توسط فیزیوتراپیست ها و پدیده ها، این وضعیت در هر چهار نفر، یکی اتفاق می افتد. در این بخش از سلامت نمناک برخی از عوامل مشترک عبارتند از:

سن: سن همراه با عوامل دیگر می تواند سبب ایجاد خارپاشنه شود و خارپاشنه در زنان و مردان مسن تر شایع است.

اضافه وزن: افراد چاق و دارای اضافه وزن که ساعتهای زیادی را می ایستند، ممکن است دچار این وضعیت شند.

تمرینات شدید: تمرینات شدید گاهی اوقات ممکن است به این درد منجر شود. دویدن و پریدن می تواند موجب فرسودگی پاشنه و قوس کف پا شود.

تمرینات شدید

پاهای صاف: شکل پا می تواند خطر ایجاد این وضعیت را در صورت عدم انعطاف پذیری تاندون آچیلی پا، بدتر کند.

کفش نامناسب: استفاده از کفش های بدون پاشنه و یا پاشنه بلند (به ویژه آن هایی که دارای پاشنه های نازک و بلند هستند) سبب افزایش ابتلا به خار پاشنه می شود.

ناهنجاری های مربوط به راه رفتن: راه رفتن به شکل غلط سبب می شود فشار زیادی روی استخوان پاشنه، رباط ها و اعصاب نزدیک پاشنه ی پا وارد شود.

فعالیت روی سطوح سخت: راه رفتن، دویدن یا پریدن مکرر روی سطوح سخت می تواند موجب فرسودگی پاشنه ی پا شود.

ضربه به پاشنه ی پا: آسیب و ضربه به پاشنه ی پا و پارگی غشایی که آن را می پوشاند سبب ایجاد خار پاشنه می شود.

جنسیت: خار پاشنه در زنان بیشتر از مردان شایع است.

خار پاشنه

بیماری های زیر می تواند موجب ایجاد خار پاشنه شوند. این بیماری ها عبارت اند از:

  • آرتریت واکنشی (reactive arthritis) یا سندرم رایتر (Reiter’s disease)؛
  • روماتیسم ستون فقرات (ankylosing spondylitis)؛
  • بیماری هیپر استوز اسکلتی ایدیوپاتیک منتشر (diffuse idiopathic skeletal hyperostosis)؛
  • پلانتار فاشیاتیس (plantar fasciitis).

ایجاد خار پاشنه

عوامل خطر مرتبط با پلانتار فاسیا، عبارتند از:

  • افزایش سن، که سبب کاهش انعطاف پذیری پلانتار فاسیا و کاهش پد محافظ پاشنه می شود.
  • دیابت.
  • ایستادن زیاد بر روی یک پا در مدت زمان طولانی.
  • فعالیت های بدنی شدید.
  • داشتن پاهای صاف یا قوس بلند.

درد خار پاشنه

علائم خار پاشنه:

خار پاشنه اغلب هیچ علامتی ندارند. اما می تواند با درد متناوب یا مزمن همراه باشد - مخصوصا در هنگام پیاده روی، دویدن - اگر التهاب در نقطه تشکیل شده ظاهر شود. به طور کلی علت درد، خار پاشنه نیست، بلکه آسیب به بافت نرمی است که با آن ارتباط دارد. این بافت نرم فاشیا نامیده می شود.

بسیاری از افراد درد خار پاشنه و پلانتار فاسیا را مانند فرو رفتن چاقو یا پین می دانند. این درد در ابتدای صبح پس از بیدار شدن و گذاشتن پای خود بر زمین بسیار تند و شدید است. در طی روز درد کاهش یافته و به دردی خفیف تبدیل می شود و گاهی درد کاملا در طول روز از بین می رود. عصر و شب نیز درد افزایش پیدا خواهد کرد و احساس درد بلافاصله پس از نشستن های طولانی مدت، بیشتر خود را نشان می دهد.

تشخیص وجود خارپاشنه

خار پاشنه معمولا با چشم غیرمسلح دیده نمی شود. متخصص و جراح ارتوپدی برای تشخیص دقیق و صحیح این بیماری، عکس برداری و تصویربرداری ایکس- ری را تجویز می کند. پزشک پا را قبل از انجام آزمایشات و تصویربردار معاینه خواهد کرد تا هرگونه علائم قرمزی یا التهاب را در آن مشاهده کند.

 تشخیص خار پاشنه

درمان های غیر جراحی برای خار پاشنه:

اگر پاشنه درد دارید که بیش از یک ماه طول می کشد، با یک ارائه کننده خدمات بهداشتی مشورت کنید. او ممکن است برای کاهش درد خارپاشنه توصیه های زیر را ارائه نماید :

  • تمرینات کششی
  • استفاده از کفش مناسب
  • بستن ماهیچه ها و تاندون های تنش دار
  • استفاده از وسایل طبی
  • درمان فیزیوتراپی
  • تراشه شبانه

درد پاشنه ممکن است به درمان با داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن، یااپروکن پاسخ دهد. در بسیاری از موارد یک دستگاه ارتوپدی کاربردی می تواند علل درد پاشنه و قوس را از جمله عدم تعادل بیومکانیک را اصلاح کند. در برخی موارد تزریق با کورتیکواستروئید ممکن است برای کاهش التهاب در منطقه انجام شود.

فیزیوتراپی پاشنه

جراحی خار پاشنه :

بیش از 90 درصد افراد با درمان های غیر جراحی بهتر می شوند. اگر درمان ها پس از یک دوره 9 تا 12 ماه نتواند علائم خار پاشنه را درمان کند، ممکن است جراحی برای شما لازم باشد.

تکنیک های جراحی عبارتند از:

انتشار پلانتار فاسیا

از بین رفتن خار

آزمایش های پیش از جراحی یا آزمایش هایی برای تعیین گزینه های مطلوب لازم است.

توصیه های پس از جراحی

توصیه های پس از جراحی مربوط به استراحت، یخ، کمپرس، ارتفاع پاشنه پا و وزن اهمیت زیادی دارند. در برخی موارد ممکن است برای بیماران لازم باشد پس از عمل جراحی، از باند، اسپلینت، کست، کفش جراحی، ارمرکها یا کاسه استفاده کنند.

عوارض احتمالی جراحی پاشنه

عوارض احتمالی جراحی پاشنه شامل درد عصب، درد پاشنه عادی، بی حسی، عفونت و زخم می باشد. علاوه بر این، با وجود پلانتار فاسیا، خطر بی ثباتی، گرفتگی عضلات پا، شکستگی استرس و تاندونیت وجود دارد.

عوارض خار پاشنه

راههای پیشگیری و جلوگیری از خارهای پاشنه:

  1. کفش های مناسب با پاشنه ای اندازه، انتخاب کنید. از پوشیدن کفش های کاملا تخت و بدون قوس یا با پاشنۀ بسیار بلند برای طولانی مدت خودداری کنید.
  2. کفش شما باید مناسب برای هر فعالیتی باشد مثلا در زمان ورزش کفش مناسب ورزشی بپوشید.
  3. قبل از انجام تمرینات ورزشی بدن را گرم کنید و تمرینات کششی قبل از هر فعالیت داشته باشید.
  4. اگر اضافه وزن دارید، کم کردن وزن می تواند از خار پاشنه جلوگیری کند.

کم کردن وزن

درمان های خانگی پلانتار فاسیا یا خارپاشنه

در این بخش از سلامت نمناک 10 درمان خانگی و گیاهی از دل نسخه های طب سنتی برای خار پاشنه پا وجود دارد.

1. سرکه سیب برای درمان خار پاشنه :

یک حوله را به شکل پای خود ببرید و آن را در سرکه سیب فرو ببرید. حوله خیس شده را در کفش خود قرار دهید. حتما حوله را در طول روز مرطوب نگه دارید. حداقل یک هفته این درمان را دنبال کنید.

در روشی جایگزین، 1/2 فنجان سیب سرکه را در یک تابه گرم کنید و آن را در یک ظرف کوچک که با آب گرم پر است، اضافه کنید. پای خود را در ظرف به مدت 5 تا 10 دقیقه قرار دهید، 2 بار در روز برای 1 یا 2 هفته این درمان را تکرار کنید.

شما همچنین می توانید 1 قاشق غذا خوری از سرکه سیب و عسل را در یک لیوان آب گرم مخلوط کنید و آن را دو بار در روز برای 1 یا 2 هفته بنوشید.

سرکه سیب

2. پک یخ برای درمان خار پاشنه:

یک بطری آب را بگذارید تا یخ بزند و آن را زیر پای خود برای 10 تا 15 دقیقه قرار دهید.این کار را بعد از انجام فعالیت شدید و احساس درد فوری انجام دهید.

توجه: یخ را مستقیما به پوست خود نزنید، تا از یخ زدگی جلوگیری شود.

3. جوش شیرین برای درمان خار پاشنه:

1/2 قاشق چای خوری جوش شیرین و کمی آب را مخلوط کنید تا خمیری تهیه شود. این خمیر را روی پاشنه خود قرار دهید و آن را با باند گاز استریل ببندید. دو بار در روز این درمان را تکرار کنید.

در روشی دوم، 1 قاشق چای خوری جوش شیرین و 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب گرم مخلوط کنید. آن را یک بار در روز به مدت 2 هفته بنوشید تا PH بدنتان متعادل شود.

استفاده جوش شیرین

4. نمک اپسوم یا سولفات موثر در درمان خار پاشنه:

نمک اپسوم می تواند پاشنه شما را تسکین دهد و آرام کند و همچنین می تواند التهاب را کاهش دهد. 2 تا 3 قاشق غذا خوری نمک اپسوم را در یک وان آب گرم بریزید. پاشنه آسیب دیده را در ظرف حاوی این محلول به مدت 10 تا 15 دقیقه قراردهید و به آرامی پاشنه خود را برای کاهش فشار ماساژ دهید، سپس کمی مرطوب کننده بزنید و بخوابید.

5. روغن نارگیل مناسب برای درمان خار پاشنه :

منطقه آسیب دیده را با روغن نارگیل گرم ماساژ دهید و بگذارید چند ساعت بماند تا از درد و التهاب راحت شوید. این کار را هر روز قبل از رفتن به رختخواب برای جلوگیری از ناراحتی در صبح انجام دهید.

شما همچنین می توانید 1 قاشق غذا خوری روغن نارگیل را هر روز صبح بخورید.

منبع:کلینیک ارتوپد فنی فاخر

منبع2:https://namnak.com





:: بازدید از این مطلب : 348
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 14 بهمن 1399 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: